silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Oskar je bigl star 11 godina. Iznenada je "jauknuo" u šetnji i od tada se sporo kreće, pognute je glave, s vremena na vrijeme "jaukne", kod iznenadnog pomicanja glave reagira, kada leži drhti, normalno jede i pije, a ni sa mokrenjem i stolicom nema problema. Nema temperaturu. O čemu se radi? Lijep pozdrav! Antun

O: Iznenadna bol pri kretanju može ukazivati na bolest kralježnice, a najčešća je hernija diska ili klasično uklještenje izlaznih živaca u kralježnici. Mnogo je češća u pasa nego u mačaka. Preduvjet za nastanak je pasminska ili genska predispozicija (nasljedni faktori), debljina i nedostatak mišićnog tonusa.  Češće zahvaća pse određenih pasmina, npr. jazavčare, bigle, koker španijele, pekinezere, buldoge i manje pudle.  Mogu oboljeti i ostale pasmine, pogotovu one koji imaju smetnje u razvitku hrskavičnog tkiva (tzv. hondrodistrofične pasmine pasa). Bolest se može javiti u svakoj životnoj dobi.

Međukralješnički diskovi povezuju kralješke i leđnu moždinu i time daju kralježnici elastičnost i potporu.

Svako oštećenje diska može uzrokovati njegovo iskakanje, natečenost, rupturu ili uklještenje. Posljedica je bolna oduzetost (pareza) ili čak i totalna paraliza živaca, ovisno o mjestu i stupnju oštećenja leđne moždine. Oštećenje je rezultat mehaničkog pritiska diska na moždinu, što donosi cirkulatorne i kemijske promjene u okolnom tkivu. Klinički znakovi ovise o mjestu i stupnju oštećenja. Opći su simptomi gubitak apetita, bolno plakanje ili cviljenje, psi se skrivaju od pogleda ukućana pod stol, krevet, a neki mogu i povraćati.  Ako je uklještenje na vratnoj kralježnici, životinja može imati zakrivljen vrat ili grč mišića vrata, može šepati na jednu ili obje prednje noge.  Ako se bolest javlja na grudnom ili slabinskom dijelu kralježnice, životinja može imati povijena leđa, slabost prednjih nogu, zatim se to može proširiti i na stražnje s potpunom paralizom i inkontinencijom (nesposobnost kontrole mokraćnog mjehura i debelog crijeva). U najtežem slučaju ,mogu se izgubiti osjetne funkcije na sve četiri noge.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova bolesti, neurološkog pregleda, RTG, mijelografijom (kontrastna pretraga kralježnice),  a u najnovije vrijeme sigurna se dijagnoza može postaviti magnetnom rezonancijom ili kompjuteriziranom tomografijom.

Liječenje se sastoji uglavnom u mirovanju. Najbolje je životinju smjestiti u neki ograđen prostor (kavez) i neka se ne kreće. U težim slučajevima (pareza ili paraliza), moramo što prije smanjiti natečenost leđne moždine, upalu, pritisak i tako pokušati vratiti funkciju leđne moždine na normalu.  To se može lijekovima ili kirurški, ovisno o nalazu neurološkog pregleda i kondiciji psa.  Lijekovi za smanjenje boli daju se oprezno, i to samo ako je životinja pod veterinarskim nadzorom,  jer smanjenjem boli životinja postaje aktivnija, a to može uzrokovati pomicanje diska i jače oštećenje leđne moždine. Kirurška se terapija preporučuje kad su prisutni progresivni neurološki ispadi, a zahvat se sastoji u oslobađanju pritiska na leđnu moždinu. Predispozicija za nastanak su i uvjeti življenja, kad žive u kućama ili stanovima gdje od mladosti trče po stepenicama, ponekad i više puta u danu. Preporuča se što  češće nositi  manje životinje, paziti na odgovarajuću prehranu, osobito u starijoj dobi, puštati ga da trči , a još bolje pliva radi boljeg tonusa mišića, a pokušati braniti skakanje s visine, na ili s namještaja ili u auto.

Stoga Vam preporučam da psa odvedete u jednu od osječkih ambulanti za male životinje kako bi se utvrdila dijagnoza i poduzelo liječenje.

O istoj bolesti je pisala i kolegica Zdravka Rumiha, dr.med.vet., pod naslovom Prolabirani disk (Disc protrusion) - hernija diska.

OZNAKE: